16.6.14

"Stalker" Tarkovski

- Shvatate li šta će se desiti ako svi poveruju u tu sobu? I kada svi nagrnu ovamo. Samo je pitanje vremena. Ako ne danas, onda sutra! Na desetine, hiljade njih! Neostvareni imperatori, veliki inkvizitori, fireri, samozvani dobročinitelji ljudskog roda! A doći će, ne zbog novca ili inspiracije, već da bi promenili svet!
- Ja takve ne dovodim ovamo. Mislite da ja to ne razumem?
- Šta vi možete razumeti! Nijedan stalker ne zna šta oni koje vodi, nose sa sobom i šta odnose odavde. A broj neobjašnjivih zločina je u porastu. Nije li to vase delo? Uzmite zaverenike u vojsci, ili mafiju u vladi, nisu li svi oni vaši klijenti? A laseri i sve te super bakterije, sva ta gadost do nekog vremena sakrivena u sefovima?
- Prekinite sa tim sociološkim prolivom! Da li zaista verujete u te bajke?
- U one dobre, ne. A u strašne – naravno!
- Okanite se, okanite…
- Ne može biti u čoveka takve mržnje ili ljubavi koja bi se proširila na cello čovečanstvo! Dobro… novac, žena, možda želja da šefa zgazi auto, to mogu razumeti. Ali vladati svetom! Pravedno društvo! Božje carstvo na zemlji! To nisu samo želje već ideologija, delovanje, koncepcije. Nesvesno saosećanje još nije spremno za realizaciju. Kao obična instinktivna želja.
- Zar može biti sreće na račun nesreće drugih?
- Ja savršeno jasno vidim da ste smislili da uništite čovečanstvo dobrim delima. Jas am savršeno spokojan za vas i za sebe, a tim vise i za čovečanstvo. Zato što vi nećete ništa postići. U najboljem slučaju, dobićete Nobelovu nagradu. Ili ćete pre dobiti nešto sasvim besmisleno, nešto na šta niste ni pomislili. Na primer, telefon… Sanjaš o jednom, a dobiješ nešto sasvim drugo. Ja vas razumem. Teško detinjstvo, okolina… ali nemojte se zanositi, ja vam neću oprostiti.
- Ja takve ne dovodim ovamo. Mislite da ja to ne razumem?- Šta vi možete razumeti! Nijedan stalker ne zna šta oni koje vodi, nose sa sobom i šta odnose odavde. A broj neobjašnjivih zločina je u porastu. Nije li to vase delo? Uzmite zaverenike u vojsci, ili mafiju u vladi, nisu li svi oni vaši klijenti? A laseri i sve te super bakterije, sva ta gadost do nekog vremena sakrivena u sefovima? - Prekinite sa tim sociološkim prolivom! Da li zaista verujete u te bajke?- U one dobre, ne. A u strašne – naravno!- Okanite se, okanite… - Ne može biti u čoveka takve mržnje ili ljubavi koja bi se proširila na cello čovečanstvo! Dobro… novac, žena, možda želja da šefa zgazi auto, to mogu razumeti. Ali vladati svetom! Pravedno društvo! Božje carstvo na zemlji! To nisu samo želje već ideologija, delovanje, koncepcije. Nesvesno saosećanje još nije spremno za realizaciju. Kao obična instinktivna želja. - Zar može biti sreće na račun nesreće drugih?- Ja savršeno jasno vidim da ste smislili da uništite čovečanstvo dobrim delima. Jas am savršeno spokojan za vas i za sebe, a tim vise i za čovečanstvo. Zato što vi nećete ništa postići. U najboljem slučaju, dobićete Nobelovu nagradu. Ili ćete pre dobiti nešto sasvim besmisleno, nešto na šta niste ni pomislili. Na primer, telefon… Sanjaš o jednom, a dobiješ nešto sasvim drugo. Ja vas razumem. Teško detinjstvo, okolina… ali nemojte se zanositi, ja vam neću oprostiti.

1 comment:

australian said...

film je prejak