6.11.09

Sanja Domazet "Božanstveni bezbožnici"



photo: Sidoneon

Ne postoje lepote detinjstva, postoje naše fantazije o tome, postoje retuširane slike starozavetnih bogova u sećanju, koje zapravo predstavljaju naše roditelje, postoji misao koja je gotovo senzacija, na miris uvojaka s glave nekog kliktavog Kupidona, neku od naših ranih strasti iz vremena ranih jada. Istina je da je sećanje jedini raj iz koga ne možemo biti prognani. Takodje je istina da je sećanje jedini svet u kome mi vladamo i u kome ukus jednog parčenceta ušećerenog raja umočenog u vreli aromat nečega što se zove čaj, a mogao bi se zvati i nektar i tečno zlato i melem za otečene žlezde u doba dečijih bolesti, otvara dveri nečega što mislimo da smo zaboravili, a što možda nikada nije ni postojalo. Stvaran svet samo je sirova gradja, opiljak, okrajak onoga što je moglo biti. I čega će možda biti negde drugde. "Djubrište", rekao bi Šejka. "Prokleta avlija", rekao bi Andrić. "Davos", rekao bi Tomas Man i osmehnuo se.

2 comments:

jasmina uskokovic said...

BOZANSTVENI BEZBOZNICI je predivna knjiga. Držim je pored kreveta i svako veće pročitam po jedan esej i ponovo, ponovo, ponovo......
Hvala - kazemo mi koji citamo, a pretpostavljam da isto misle i bozanstveni bezboznici koji zive i dalje u neprolaznom.
Jasmina

Sanja Perić said...

Hvala Jasmina na podršci :) a što se knjige tiče, baš je tako kako ste opisali. Ja još uvek nisam pročitala sve eseje... gustiram lagano i ono najlepše, ova knjiga me tera da prelistam još neke knjige, da saznam još mnogo toga novog o ljudima koji su za sobom ostavili veličanstvo duha.
lep pozdrav :)