30.11.08

Antoan-Sent Egziperi "Mali princ"

Mali princ ode da ponovo vidi ruže.
Vi uopšte ne ličite na moju ružu, vi još ništa ne značite, reče im on. Niko vas nije pripitomio, i vi niste nikoga pripitomile. Vi ste kao što je bila moja lisica. Bila je to obična lisica slična stotinama hiljada drugih. Ali ja sam od nje napravio svog prijatelja, i ona je sada jedinstvena na svetu.
Ruže su se osećale veoma nelagodno.
Lepe ste, ali ste prazne, reče im on još. Čovek ne može da umre za vas. Naravno, običan prolaznik poverovao bi da moja ruža liči na vas. Ali ona sama značajnija je od svih vas zajedno zato što sam ja nju zavoleo. Zato što sam nju stavljao pod stakleno zvono. Zato što sam njoj napravio zaklon. Zato što sam zbog nje poubijao gusenice (sem one dve-tri radi leptirova). Zato što sam nju slušao kako se žali, hvališe ili kako ponekad ćuti. Zato što je to moja ruža.
I on se vrati lisici:
Zbogom, reče joj on…
Zbogom, odgovori lisica. Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.
Suština se očima ne da sagledati, ponovi mali princ da bi zapamtio.
Vreme koje si uložio oko tvoje ruže čini tu ružu tako dragocenom.
Vreme koje sam uložio oko moje ruže… reče mali princ da bi zapamtio.
Ljudi su zaboravili tu istinu, reče lisica. Ali ti ne treba da je zaboraviš. Ti si zauvek odgovoran za ono što si pripitomio. Ti si odgovoran za tvoju ružu…

7 comments:

sanjalica86 said...

Svake godine vraćam se malom princu i ponovo se svojim đacima učim istinama da se "samo srcem dobro vidi", Da radi spoznaje ljepote leptira moramo istrpjeti i poneku gusjenicu, da nam se ako dozvolimo da nas neko "pripitomi", lako može desiti da zaplačemo, ali i da zbog toga vrijedi plakati... Svaku misao iz ove neobične priče sam prepisala, hiljadu puta o njima razmišljala, i više nego oko bilo čega drugog se trudim da njih naučim da žive po ovim životnim vrijednostima.

Anonymous said...

Lepo od tebe sanjalice, ali đake uči nečem običnijem, inače neće preživeti u ovom surovom svetu!

Anonymous said...

Možda si ti i u pravu, ali ja i dalje mislim da kad bismo ih svi učili da žive po pravilima srca, svijet ne bi bio surov. Bojim se da će sve izgubiti smisao budemo li ih učuli tom nečem drugom.

Anonymous said...

Možda si ti i u pravu, ali ja i dalje mislim da kad bismo ih svi učili da žive po pravilima srca, svijet ne bi bio surov. Bojim se da će sve izgubiti smisao budemo li ih učuli tom nečem drugom.

Jelena Jovic said...

Mali princ upravo i uci pravim vrednostima, spoznaji prijateljstva i ljubavi.

uzivo said...

mali princ je prava riznica mudrosti koju svi moramo obozavati

sanjalica86 said...

Naravno! Šteta je što mnogi uče djecu "onom običnijem". Zato nam i jeste ovako.